Zoeken
 • Céline Aurora

De ideale ochtendroutine

Voor mij is een ochtendroutine zonder twijfel de beste manier om de dag te starten, zowel mentaal, lichamelijk als spiritueel. Mijn ideale ochtendroutine zorgt ervoor dat ik gezonde keuzes maak, energiek de dag begin, me goed voel over mezelf en toekom aan de dingen die ik belangrijk vind, zonder dat het veel moeite kost. En als je dagelijks weet waar je aan toe bent, verspil je geen energie aan keuzes maken.


Maar wat zijn nou eigenlijk belangrijke onderdelen van een ochtendroutine? En hoe weet je wat voor jou de ideale ochtendroutine is? Je kan je ideale ochtendroutine samenstellen op basis van de dingen die jij belangrijk vindt. Voor de één zal de nadruk wat meer liggen op beweging, voor de ander misschien op zelfontwikkeling of een bepaalde interesse of bepaald doel (een boek schrijven, het lopen van een marathon, etc.).


Voor mij ligt de nadruk vooral op spirituele ontwikkeling en een energiek begin van de dag. Veel van de elementen van mijn routine, zijn elementen uit de Ayurveda. Binnen de Ayurveda weet men al eeuwenlang hoe belangrijk een routine is om de dag te beginnen (en ook gedurende de dag en voor het slapen gaan, deze dagelijkse routine wordt Dinacharya genoemd) voor je energie en gezondheid.


Ik deel mijn ochtendroutine met je, zodat je er misschien inspiratie uithaalt om je eigen ideale routine te maken. Ook deel ik wat tips met je om een ideale routine voor jezelf samen te stellen.


Mijn ideale ochtendroutine:


 • 6:30 Wakker worden. Meestal word ik vanzelf wakker en anders door de wekker.

 • Meteen uit bed, van blijven liggen verlies je je frisheid!

 • Plassen, handen wassen, tong schrapen.

 • Ik loop naar de keuken en drink een glas water op kamertemperatuur, soms met wat verse citroen.

 • Dan is het tijd voor meditatie. Ik mediteer 5 tot 20 minuten, net waar ik behoefte aan heb. Ik gebruik altijd de App Insight Timer. Soms kies ik een begeleide meditatie en soms kies ik voor alleen de Timer functie (met fijne achtergrondgeluiden).

 • Meditatie brengt me in contact met mijn hogere zelf en intuïtie. Soms schrijf ik na de meditatie wat in mijn journal. Op andere dagen pak ik een inspiratiekaart, als antwoord op een vraag waar ik op dat moment helderheid over wil. Ook is dit het moment voor affirmaties en dankbaarheidsoefeningen. Het verschilt van dag tot dag wat ik precies doe, maar dit onderdeel kost meestal zo’n 20 minuten.

 • Meestal is het nu ook tijd om uitgebreider naar de wc te gaan. Het liefst doe je dit elke ochtend nog voor je ontbijt, om zo afvalstoffen te elimineren.

 • Dan doe ik wat oefeningen om mijn bloedcirculatie en flow van energie te versterken. Dit kunnen Qi gong oefeningen zijn, yoga, of simpele rek- en strekoefeningen. Dit kost zo'n 10 minuten.

 • Ik neem dagelijks de tijd om mijn levensenergie te versterken en mijn healing powers te vergroten. Op dit moment doe ik dat door middel van Hatsu Rei Ho, een techniek uit Reiki. Hier neem ik zo'n 10 minuten de tijd voor.

 • Ik drink nog een glas water en ga dan douchen. Zo’n 3x per week drybrush ik voordat ik douche. Dit is goed voor de energieflow in mijn lichaam en houdt mijn huid zacht en gezond.

 • Na het douchen verzorg ik mijn gezicht (toner, serum, dagcreme, SPF) en smeer ik me in met een lekkere olie. Ik kleed me aan (soms heb ik de avond daarvoor al bepaald wat ik aan doe, maar meestal niet) en dan is het tijd voor één van mijn favoriete momenten van mijn ochtendroutine en van de dag: ontbijt!

 • Vaak is het tussen 8:00 en 8:30 als ik ga ontbijten. Het verschilt van dag tot dag en seizoen tot seizoen wat ik ontbijt, maar omdat ik een Vata type ben, zijn warme ontbijtjes voor mij het meest geschikt. Ik ben dol op havermoutpap van amandelmelk, banaan, kaneel, chiazaadjes, ghee en collageen. Ik neem ruim de tijd om mijn ontbijt klaar te maken en op te eten. Als ik iets vervelend vind, is het een haastig gevoel in de ochtend.

NOTE: Ik ben aan het testen met intermittent vasten, waarbij ik eet gedurende 10 uur van een dag en niet eet gedurende 14 uur. Dit betekent dat ik probeer om 19:00 klaar te zijn met avondeten en pas ontbijt om 9:00. Tussen 8:00 en 9:00 doe ik dan vast wat werk.

 • Pas NA het ontbijt check ik voor het eerst die dag mijn telefoon (die ik overigens al wel gebruikt heb voor de App Insight Timer). Soms werk ik eerst een paar uur voordat ik mijn telefoon check. Op die manier kan ik creëren vanuit mijn eigen energie, zonder dat er er allerlei externe invloeden binnen zijn gekomen.


En that’s it! Mijn ideale ochtendroutine. Op deze manier voel ik me energiek, gezond en happy aan het begin van de dag en kom ik toe aan de dingen die ik belangrijk vind om regelmatig te doen. Het lijkt misschien wat veel, maar het voelt voor mij allemaal natuurlijk en makkelijk om te doen.


Tips om je eigen routine te maken


Het allerbelangrijkst bij een ochtendroutine is dat het voor JOU werkt. Het heeft dus niet zoveel zin om een routine van een ander klakkeloos over te nemen. Luister goed naar jezelf waar je behoefte aan hebt en op welke vlakken je wil groeien.


Mocht je ook willen beginnen met een ochtendroutine, hoef je echt niet alles in één keer in te voeren. Je kan gewoon beginnen met het toevoegen van een bepaald element en vanuit daar verder opbouwen. Sta bijvoorbeeld 10 minuutjes eerder op om te mediteren. Meditatie helpt je om beter naar jezelf te luisteren en meer in contact te komen met je intuïtie. Hierdoor weet je misschien ook beter waar je behoeften echt liggen als het om je ideale ochtendroutine gaat. Na een tijdje voeg je weer wat toe, bijvoorbeeld elke dag wat lezen in een inspirerend boek.


Bedenk hoe laat je de deur uit moet of wil starten met werken en reken dan terug hoeveel tijd de verschillende onderdelen van je ochtendroutine je ongeveer gaan kosten. Vergeet niet om tijd in te bouwen om alles lekker in je eigen tempo te kunnen doen, je wil niet hoeven haasten. Op die manier weet je precies hoe laat je op moet staan om overal aan toe te komen.


Een ochtendroutine is er om je te helpen toe te komen aan de dingen die je belangrijk vindt, niet om je te dwingen. Probeer het niet te zien als een strak schema waar je jezelf dagelijks aan moet houden, maar zie het als een leidraad in de ochtend. De ene ochtend zal je meer behoefte hebben aan een lange meditatie, de andere ochtend wil je juist lekker wat langer bewegen. Hoe beter je naar jezelf luistert, hoe waardevoller je ochtendroutine voor je gaat zijn. Je doet dit voor JEZELF, niet voor iemand anders.


Ik pas mijn ochtendroutine regelmatig wat aan, bijvoorbeeld als ik een nieuwe oefening wil uitproberen, en schrijf mijn routine graag uit op een groot stuk papier. Dit hang ik op een goed zichtbare plek op, zodat ik nooit over mijn routine hoef na te denken. Ik schrijf op hoe laat ik opsta en hoe lang de verschillende onderdelen ongeveer duren, maar niet de exacte starttijd per onderdeel. Zoals eerder aangegeven moet een ochtendroutine niet voelen als een strak schema waar je op kan 'achterlopen'.


Ik ben heel benieuwd of jij al een ochtendroutine hebt en hoe deze eruit ziet. En laat het me weten als je vragen hebt via het contactformulier!