Zoeken
  • Céline Aurora

Zo slaap je beter

Hoe zorg je dat je slaap niet lijdt onder deze corona crisis? Thuiswerken, je kids bezighouden, veranderde ritmes, werk dat je dan maar ‘s avonds oppakt, stress, onzekerheid... niet de beste omstandigheden om ‘s nachts lekker te slapen.


Maar goede slaap is juist nu super belangrijk, zodat je overdag genoeg energie hebt om te dealen met alle onzekerheden die spelen. Goed slapen is ook één van de meest effectieve dingen die je kan doen voor een sterk immuunsysteem. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen die per nacht 6 uur of minder slapen, 4.2 keer zoveel kans hebben om verkouden te worden dan degenen die nachten van minimaal 7 uur maken. Gelukkig kan je zelf veel doen om je nachtrust te verbeteren. Ik heb wat tips om beter te slapen voor je op een rij gezet:1. Een van de grootste slaapverstoorders, is je eigen hoofd. Je gaat eindelijk lekker liggen, bent super moe, maar toch kan je niet slapen omdat je al bezig bent met wat je morgen allemaal moet doen. Of je bent die vervelende situatie van vandaag steeds aan het afspelen. Ook denken aan dingen waar je heel enthousiast over bent kunnen je wakker houden, zoals een nieuwe klant die net bij je gestart is. Ook al lijkt het soms niet zo en vergt het flink wat oefening, je bent de baas over je hoofd en kan zelf bepalen welke en hoeveel gedachten je hebt. Drie manieren om je gedachten rustiger te krijgen op het moment dat je wilt slapen:


  • maak van vervelende gedachten, fijne, ontspannen gedachten. Denk bijvoorbeeld aan je favoriete vakantiebestemming en voel hoe je daar loopt, bedenk welke geluiden je hoort, voel de zon in je gezicht.

  • focus op je ademhaling en zorg dat je ademhaling rustig en regelmatig is. Als je ademhaling rustig is en je hartslag laag, is dit een teken voor je lichaam dat het veilig genoeg is om te ontspannen. Ook geef je je hoofd wat te doen, namelijk het volgen van je in- en uitademing. Eke keer dat je wordt afgeleid door je gedachten, brengt je je focus terug naar je ademhaling.

  • breng je focus naar de tenen van je rechtervoet en ontspan deze helemaal. Breng je aandacht dan naar de bal van je rechtervoet en ontspan dit gedeelte. Doe dan hetzelfde met je hiel, je enkel en zo je hele been. Als je hele rechterbeen ontspannen is, ga je naar je linkervoet en been. Zo ga je van onder naar boven je hele lichaam af. Betere slaap gegarandeerd!


2. Niet alleen HOE LANG je slaapt is belangrijk, maar ook HOE LAAT je gaat slapen. Zorg dat je op een vaste tijd naar bed gaat en weer opstaat. Op onregelmatige tijden naar bed gaan is niet fijn voor je lichaam, en verhoogt bijvoorbeeld de kans op overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes en een beroerte. Uit een recente studie van Harvard blijkt dat mensen bij wie regelmatig 1.5 uur verschil zit tussen hoe laat ze naar bed, twee keer zoveel kans hebben op hart- en vaatziekten binnen 5 jaar. In tijden dat je je lichaam zo gezond mogelijk wilt houden, is een regelmatig slaapritme dus essentieel (ook in het weekend!).


3. Een slaapritueel helpt je om in de slaapmodus te komen, zodat je als het bedtijd is ook echt kan slapen. Het bestaat uit een reeks handelingen, die je elke avond in dezelfde volgorde uitvoert. Onderdelen kunnen zijn: je telefoon wegleggen, de lichten in je huis dimmen, ontspanningsoefeningen (meditatie, ademhaling, yoga), badderen, een kop kruidenthee drinken, het masseren van je voeten, een ontspannen boek lezen, etc. Probeer je routine minimaal 30 dagen uit en pas aan waar nodig. Mocht je hulp willen bij het opstellen van jouw ideale slaaproutine, stuur mij een bericht.


4. Zorg dat je slaapkamer geoptimaliseerd is voor een goede nachtrust: opgeruimd, niet teveel afleiding, koel (temperatuur rond de 17 graden) en donker. Je kan zelfs gebruik maken van geuren die helpen bij een goede slaap, zoals lavendel of jasmijn. Gebruik dan wel een natuurlijke geur, zoals een essentiële olie.


Veel succes, ik wens je een heerlijke nachtrust en let me know als je door middel van 1:1 coaching aan je slaap wilt werken.